Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Det er da ikke så vanskelig

Siden vi er samlet i regi av IASA "international assosiation of software architects", norsk charter, er det naturlig å filosofere litt innledningvis om begrepet arkitekt, eller kansje drodle litt rundt vår umiddelbare oppfatninger om arkitekt og arkitektbegreper.

For å være snusfornuftig, så har vi alle en oppfatning om hva en arkitekt er, eller vi har iallefall en oppfatning om hva de gjør og helt sikkert har vi en oppfatning om resultatet.

Vi løfter blikket å betrakter omgivelsene og ser mer eller mindre vellykkede uttrykk for arkitekters arbeide. Vi har en mening, om arkitekten, eller uansett om vi liker eller ikke liker det vi ser, så er han iallefall i vår oppfatning formgiveren (og estetikeren)

Går vi et stykke bakover i historien finner vi ordet ARC. Hva er en ARC, ARC alså disse buede greiene (konstruksjonene) vi finner i bygg, før betong og stål gjorde sitt inntog i konstruksjonsteknikken.

ARCene ga høyde, struktur, karakter og bæring i konstruksjonene. Hvis ordet arkitekt kommer av ARC, ja, da kan vi legge enn ny dimensjon til våre begreper. Arkitekten er konstuktøren (av den bærende konstruksjonen)

Vandrer du rundt på norske byggeplassene så skal du ikke ha vært der lenge før en eller flere har en kategorisk oppfatning om arkitekten. Spørr du hvorfor det gikk (om det ikke gikk så bra), er det sannsynlig at svaret følgende; Arkitekten, nei han skjønte ingen ting og (i parantes) "han kan iallefall ikke opp / ned på en hammer"

Så la oss tilføre yttligere et par dimensjoner og la oss nå telle opp.

Arkitekten er formgiveren (og estetikeren).
Arkitekten er konstruktøren (av den bærende konstruksjonen)
og arkitekten, han er pokker meg også den ansvarlige (for elendigheten), og la oss la det uutalte ligge (han er en kunnskapsløs teoretiker, uten kunnskap om hvordan det hele skal settes sammen)

Vi forlater den synlige verden av store og små byggninger og bevege oss over i den spennede verden av bit and bytes. Full av logikk, strukturer og dataflyt. Og kilometer med kodelinjer, (og en og annen hammer).

Hva gjør arkitekten i dette spillet.

la oss kjøre debatt..

Labels:
presentasjon presentasjon Delete
year2009 year2009 Delete
Enter labels to add to this page:
Please wait 
Looking for a label? Just start typing.
 1. Apr 22, 2009

  Analogien kan lett kobles til den kjente diskusjonen

  • Jeg har en løsning (arken) og er på jakt etter et problem (bygning).... og slik blir jo endel arkitekter oppfattet....

  Men analogien tydeliggjør også at arkitekten faktisk er ansvarlig for å få en konstruksjon som virker......

  osv, osv.....

 2. Apr 22, 2009

  Ja, det er en analogi jeg ikke tenkte på... Men må runde det litt, så blir det tatt litt på sparket allikvel. Men går det ann å uttrykke seg på denne måten, eller blir det oppfattet som litt svevende i denne settingen?